2010.08.29. 21:31
Magyar Úriasszonyok Lapja 1934. december 20
Talán a Nők Lapja ős-elődje lehetett a Kertész Béla által főszerkesztett "Magyar Úriasszonyok Lapja Szépirodalmi, ismeretterjesztő és háztartási folyóirat". Tetszik a megnevezés: nem úrinők, hanem úriasszonyok lapja - ja, és "úri", természetesen:-) (Egyébként az úrilányoknak is volt lapjuk, a címe: Magyar Lányok, majd 50 éven át jelent meg Tutsek Anna főszerkesztésében. Ő az, aki a Cilike könyveket és a Katóka szakácskönyvét is írta, bár meglepődnék, ha rajtam kívül ismerné - sőt: rajongana érte - valaki...)
Szóval szeretek ilyen régi újságokat lapozgatni, többet lehet belőle megtudni az adott korról és az akkor élt emberekről (nem a "celebekről", hanem a hétköznapi, egyszerű emberekről), mint bármelyik történelemkönyvből. Megható volt olvasnom egy fiatal lány levelét, aki mivel nincs hozománya, tudja, hogy soha nem fog férjet, szerelmet fog találni, az alázatot, ahogy ehhez hozzááll.
Ebben az újságban mindig vannak irodalmi írások, menüsorok és receptek, levelezés a főszerkesztővel, hírdetések. Meg viccek, bölcsességek és divatképek, kézimunka is. Pl. néhány "modern hierogláfia":
- "Az átlagembert az élet gömbölyűre formálja, ezért lesz olyan, mint a labda: gurul, de nem saját sorsára, sem másokéra nincs befolyással."
- "Gondoljatok mindig arra, hogy az üres dióhéj, ha leesik, nagyobb zajt csap, mint az egészséges."
Viccek - ez is fura, mert humorérzék kell az élethez, az biztos, de mégis furcsa lenne, ha a mai Nők Lapjában rendszeresen jelennének meg viccek.
Egy kis idézet a címben említett lapszámból, mivel ma pont ez került a kezembe, és mint ismeretes, én már a karácsonyra készülök:-)
Néhány háztartási bejegyzés - menü javaslat a december 24-i vacsorára:
Borleves pirított zsemlyével, hal rántva cellersalátával, diós-mákos patkó, tea, apró sütemények, gyümölcs
Egy rövidke recept: Császárkenyér
25 deka cukrot 5 tojással habosra keverünk, ekkor hozzáadjuk a 25 deka darabosra tört diót, egy vaniliás sütőport és 25 deka lisztet. Keskeny hosszú pléhen, lassú tűznél sütjük.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
kisslaki lászló 2011.09.03. 14:59:03
Elnézést a terjedelemért, de Írásoddal Te juttattad eszembe ezeket a gondolatokat. Szeretettel és barátsággal: Kisslaki László